Η Κύθνος

Monadi Villa Kythnos

Η Κύθνος μας

Η Κύθνος είναι ένα από τα πιο φιλόξενα νησιά του Αιγαίου, ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από την απλότητα της. Η Κύθνος ή αλλιώς Θερμιά, το νησί των δυτικών Κυκλάδων με τις 96 παραλίες, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 1 ώρας και 40 λεπτών από το λιμάνι του Λαύριο και 3 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά. Είναι μία εξαιρετική επιλογή για όσους επιθυμούν να ξεφύγουν για λίγο από την καθημερινότητα, χωρίς όμως να ταξιδέψουν πολύ μακριά. Στα must-visit χωριά του νησιού συγκαταλέγονται τα εξής:

Monadi Villa Kythnos

Η Χώρα ή Μεσαριά, με το έντονο κυκλαδίτικο χρώμα της και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, είναι η πρωτεύουσα της Κύθνου και είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Περιπλανηθείτε και ανακαλύψτε μικρές πλατείες, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, κάτασπρα σπίτια με χρωματιστές πόρτες και παράθυρα, σκαλιά, καμάρες, ανεμόμυλους και εκκλησιές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση. Εδώ, θα βρείτε, επίσης,  παραδοσιακά εστιατόρια, καφέ, ζαχαροπλαστεία και εμπορικά καταστήματα. Επίσης, στη Χώρα θα βρείτε και το  Λαογραφικό Μουσείο της Μεσαριάς. Εκεί μπορείτε να βρείτε εκθέματα από τη καθημερινή ζωή των Κυθνιών, όπως τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν, μερικά έπιπλα, καθώς επίσης και τις ενδυμασίες τους.

 

Monadi Villa KythnosMonadi Villa Kythnos

Η Δρυοπίδα, ξεχωρίζει για τα παραδοσιακά σπίτια, τις Σπιτάρες, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής σε όλες τις Κυκλάδες, όπου οι σκεπές είναι φτιαγμένες με κεραμίδια.  Στον οικισμό, με μακρά παράδοση στην κεραμική τέχνη, θα συναντήσετε παλαιές εκκλησίες, όμορφες μικρές πλατείες, γραφικά σοκάκια και καμάρες. Εδώ βρίσκονται και το Bυζαντινό Μουσείο,  το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο Πεσόντων, καθώς και το και Σπήλαιο Καταφύκι. Το σπήλαιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια των Κυκλάδων και η μοναδικότητά του προσελκύει μικρούς και μεγάλους, για να το διασχίσουν μέχρι το τέλος του.

Monadi Villa Kythnos

Τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η Κύθνος ονομάζεται και Θερμιά. Το όνομα αυτό της δόθηκε χάρη στις ιαματικές πηγές της που βρίσκονται στα Λουτρά. Υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές που ονομάζονται πηγή των Αγίων Αναργύρων και πηγή του Κάκαβου. Στην πρώτη τα νερά είναι αλατούχα, ενώ στη δεύτερη τα νερά περιέχουν ιωδιούχο, βρωμιούχο και χλωριούχο νάτριο. Οι θερμοκρασίες φτάνουν περίπου τους 50 βαθμούς Κελσίου και είναι κατάλληλα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Είναι γνωστό πως στο παρελθόν ο βασιλιάς Όθωνας και η σύζυγός του Αμαλία είχε επισκεφθεί τις ιαματικές αυτές πηγές.

Επίσης, η Κανάλα με την εκκλησία της Παναγίας Κανάλας. Nοτιοανατολικά της Χώρας και μέσα στο μοναδικό πευκοδάσος του νησιού, βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας Κανάλας, από την οποία πήρε και το όνομά του ο οικισμός, και θεωρείται θαυματουργή. Κάθε χρόνο πολλοί επισκέπτες της Κύθνου έρχονται για να προσκυνήσουν σε αυτήν και να μάθουν την ιστορία της.

 

Monadi Villa Kythnos

Οι παραλίες που πρέπει να επισκεφθείτε είναι πολλές και μπορούμε να σας προτείνουμε τις κυριότερες. Απόκρουση, Επισκοπή, Μαρτινάκια, Φλαμπούρια, Σκύλου, Λευκές, Αντώνηδες, Άγιος Σώστης και φυσικά Κολώνα. Η παραλία Κολώνα είναι η πιο διάσημη παραλία της Κύθνου και αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η ιδιαιτερότητα στην μορφολογία της, καθώς μοιάζει με κολώνα. Από εκεί εξάλλου πήρε και το όνομά της. Έχετε στα πόδια σας δύο παραλίες σε μία αμμουδιά και δύο αντίστοιχα μεριές για να διαλέξετε θέα. Αξίζει να την επισκεφθείτε!